5 kerngedachten
- Sterk inzetten op een flexibele, trajectmatige benadering
Verhogen van de capaciteit en de flexibiliteit om aanklampend, kracht- en herstelgericht te werken in de eigen context. Inzetten op innovatieve, complementaire vormen van ambulante begeleiding (ook preventief) op maat met een sterke focus op zelfregie, het uitbouwen van een eigen sociaal vangnet en vermaatschappelijking van zorg door o.a. lokale partners sterk te betrekken in begeleidingstrajecten. Of eenvoudig gesteld: kinderen en jongeren zo lang mogelijk in de samenleving houden. In dezelfde beweging onze regie – naast de sterk uitgebouwde samenwerking met OCJ/SDJ/VK – nog sterker laten aansluiten op lokale en subregionale initiatieven om bij verontrusting snel gepaste begeleiding te verlenen (bv. 1G1P, Huizen van het Kind, moskeevereniging, …).
- Investeren in veiligheid in de context
Paradigmashift realiseren van ‘residentie als finaliteit’ naar een benadering waarbij residentiële modules worden gepositioneerd ‘residentie als tijdelijk ondersteunend aan de eigen context’ in het perspectief van een integraal traject. Sterk inzetten op driehoeken met ouders en pleegzorg en werken vanuit de filosofie van de ‘open leefgroep’ (bondgenoot van de ouders). Verblijf wordt a.h.w. pas ‘ingeplugd’ op een traject als alle andere opties uitgeput zijn. We creëren door deze aanpak een ‘hogere drempel naar binnen’ (voor het residentiële vanuit gezinscontexten), maar zorgen met een aanklampende thuisbegeleiding voor een lage drempel naar buiten om zo snel mogelijk weer aansluiting te vinden.
- Ruimte creëren voor gepersonaliseerde zorg op maat
We evolueren van vaste programma’s en/of plaatsgebonden hulpverleningsvormen naar flexibele begeleidingsvormen en formules op maat van cliënt en context. Dit principe krijgt zijn vertaling in een breed aanbod aan woonbegeleidingsvormen, alsook in de mogelijkheid om op maat te werken vanuit een ondersteunende module en een verbreding van de contextbegeleiding met ruimte om relevante nieuwe smaken te ontwikkelen (bv. rond gezinshereniging of een intensieve thuisbegeleidingsformule in situaties van sterke verontrusting).
- Duurzame expertise uitbouwen en uitdragen in het omgaan met NBBM
Kwetsbare NBBM verdienen een specifieke plek in het hulpverleningslandschap. Onze samen-
werking binnen Jongerenwelzijn en met Fedasil, maar ook met experten op vlak van trauma, zoals Solentra, leidt tot een heel specifieke capaciteitsopbouw. Het is goed om jonge vluchte-lingen in eerste instantie te kunnen opvangen in een omgeving waar ze voelen dat er expertise is in het omgaan met hun situatie. Uiteindelijk is het de bedoeling deze jongeren te begeleiden naar actief burgerschap in onze samenleving. Met het oog op hun integratie hanteren we voor ‘aparte’ opvang en begeleiding het principe: ‘zo lang als nodig, zo kort als het kan’, steeds van-
uit het ontwikkelperspectief van het kind of de jongere. We willen onze initiatieven duurzaam uitbouwen, uit expertise zo verder ontwikkelen en ze uitdragen naar andere organisaties.
- Creatief samenwerken voor jongeren vanuit GI en/of GES+
De werking van ons intersectoraal zorgnetwerk heeft ons geleerd dat er voor iedere jongere een oplossing op maat kan worden gevonden. Samenwerking is daartoe het sleutelwoord.
Indien er vanuit het nieuwe Jeugddelinquentierecht een vraag komt om voor deze jongeren
residentiële capaciteit te voorzien, dan willen we daarop inzetten via een uitbreiding, zodat we vanuit het specifieke kader dat hiervoor in het vernieuwde erkenningsbesluit wordt gecreëerd, van bij de start een aanpak op maat kunnen voorzien.