9 krachtlijnen
1. ZELFREGIE EN JA-CULTUUR
We zeggen “ja” op iedere vraag die kinderen stellen in functie van hun groei en ontwikkeling.
We stimuleren zelfregie bij de kinderen. We zetten actief in op het verlangen van ieder kind naar autonomie (zelfstandig kunnen beslissen), verbondenheid (erbij horen) en competentie (iets kunnen) om kinderen te motiveren het beste in zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen.
We zetten ons in om voor ieder kind een omgeving te scheppen, waarin ze hun ontwikkelingstaken kunnen opnemen. Of we leren hen hoe ze met hun ongewone situatie kunnen omgaan, zodat ze hun ontwikkelingstaken kunnen opnemen. We passen daarvoor onze aanpak en begeleidingsstijl per situatie aan de leeftijd en de behoeften van ieder kind aan. We pikken daarbij steeds in op de actuele leefwereld van kinderen.
2. BETER BEGELEIDEN MET PERSPECTIEF
We garanderen een dynamisch en continu proces van vraagverheldering en perspectief kiezen. We geven kansen om te leren en te ervaren en laten los wanneer het behaalde resultaat afdoende is.
Daarnaast houden we samen met het kind en zijn gezin ook zicht op het lange termijn perspectief. We ondersteunen het kind bij het denken en kijken op langere termijn en bij het nemen van beslissingen die een weerslag hebben op de toekomst.
We zetten ons onvoorwaardelijk in voor de kinderen die we begeleiden. We nemen het voor hen op en bewaken de continuïteit en billijkheid in het traject dat zij afleggen. Waar nodig gaan we voor hen in onderhandeling met onze partners.
3. VOORRANG IN HET HIER EN NU
We leggen ons erop toe steeds aan te sluiten bij het hier en nu van het kind en zijn gezin. We laten de manier waarop we georganiseerd zijn nooit dienen als excuus om een juiste kans of gelegenheid in functie van het kind niet te creëren of te benutten. We durven hiervoor onze planning los te laten.
We zijn er ons van bewust dat organisaties, teams en medewerkers vaak werken vanuit een gepland tijdsperspectief en zijn op dat vlak altijd kritisch voor onszelf.
4. ONDERWIJS ALS HEFBOOM
Met het oog op het vrijwaren van gelijke onderwijskansen voor de kinderen die door De Oever worden begeleid, werken we actief en nauw samen met scholen.
Daar waar het onderwijstraject niet vanzelfsprekend verloopt, voorzien we in alternatieve en op maat gesneden leertrajecten.
5. ACHTER HET GEDRAG KIJKEN
We problematiseren niet. We kijken altijd áchter het gedrag van kinderen.
Wanneer we ons uitgedaagd voelen door het gedrag dat kinderen stellen, vragen we ons in de eerste plaats af wat wíj anders kunnen doen of hoe we ons anders kunnen organiseren om dit gedrag te doen veranderen.
We straffen niet, maar we praten met de kinderen en trachten hen écht te begrijpen. We geven hen tweede, derde, vierde, enz. kansen en blijven hen steunen. Van bij de instroom geven we kinderen alle kansen!
6. OUDERS DE SLEUTEL GEVEN
We zijn nieuwsgierig naar en oprecht geïnteresseerd in de opvoedingsvisie van ouders en opvoedingsverantwoordelijken – afstand speelt daarbij geen rol – en trachten zo nauw mogelijk aan te sluiten bij wat zij belangrijk vinden. Daarnaast richten we onze aanpak op het versterken van hun vaardigheden.
We betrekken ouders maximaal en versterken hen in hun rol als opvoedingsverantwoordelijke. We ondersteunen en stimuleren hen om zelf de juiste randvoorwaarden voor de ontwikkeling van hun kind te scheppen en vast te houden.
Afwezige ouders stellen we aanwezig in onze manier van begeleiden van kinderen én in onze communicatie en gespreksvoering.
7. DUURZAME RELATIES OPBOUWEN
We zijn er ons van bewust dat een begeleiding binnen de jeugdhulpverlening een grote impact kan hebben op de bestaande sociale relaties van het kind en zijn gezin.
We doen er alles aan om het voor het kind en zijn gezin mogelijk te maken het eigen bestaande netwerk (school, familie, vrienden, …) – hoe miniem dit ook is- te behouden én erop verder te bouwen. We betrekken graag bestaande relaties bij de hulpverlening, want een eigen netwerk biedt een waardevol vangnet en een grotere slaagkans bij het afbouwen en uiteindelijk stoppen van de hulpverlening.
8. VERBINDEN MET DE SAMENLEVING
We pikken in op de interesse van de kinderen én op actuele thema’s, bijvoorbeeld door ze te bespreken, er projecten rond op te zetten, ze mee te integreren in het dagelijkse leven,…., zodat de kinderen de kans krijgen om zich te verbinden met de samenleving.
9. LEVENSLANG VERBONDEN BLIJVEN
Ook na afronding van de begeleiding blijven we graag betrokken. Onze deur staat voor altijd open!
Bekijk de SOAP die de jongeren van ons dagcentrum hebben gemaakt rond deze krachtlijnen